Limba unică pe Pământ: nu se înrudește cu nicio alta, unde se vorbește

de: Iulia Kelt
14 06. 2023

Limba bască este una dintre limbile unice vorbite și astăzi în Europa. Separată de milenii de evoluție, basca nu are nicio legătură cu nicio altă limbă existentă pe planetă, ceea ce o face o comoară pentru lingviștii care vor să înțeleagă trecutul mai bine.

Limba provine din Țara Bascilor, o regiune de la marginea de vest a munților Pirinei, la granița dintre Franța și Spania.

Dintr-o populație de aproximativ 2,1 milioane din Țara Bascilor, aproximativ o treime mai poate vorbi astăzi limba, majoritatea folosind spaniola sau franceza în viața de zi cu zi.

Limba „izolată” de restul lumii

Basca este cunoscută ca fiind o „limbă izolată”, ceea ce înseamnă că a apărut dintr-o ramură complet separată, a arborelui genealogic, de orice altă limbă folosită în prezent pe Pământ. Majoritatea covârșitoare a Europei și porțiuni semnificative din Asia folosesc limbi indo-europene, adică de la engleză și spaniolă până la hindusă și rusă.

Cu toate acestea, basca a apărut înainte ca limbile indo-europene să cucerească o mare parte din Europa și a reușit cumva să supraviețuiască relativ neschimbată.

O teorie este că supraviețuirea se datorează peisajului muntos din regiunea bascilor, care a făcut dificilă invadarea și influența puterilor externe.

Imperiul Roman a fost o forță semnificativă pe continentul european, dar basca a prevalat. Limba a reușit chiar să treacă prin domnia dictatorului din secolul al XX-lea, Francisco Franco, care a interzis alte limbi în încercarea de a crea o Spanie puternică și unificată.

Supraviețuirea, în ultimul secol, se datorează oamenilor care au înființat școli secrete basci, cunoscute sub numele de ikastola, în speranța de a promova limba ca pe un act de rezistență împotriva regimului brutal al generalului Franco.

În ciuda faptului că bascii înfocați se străduiesc să mențină limba pe linia de plutire, un număr tot mai mare de oameni aleg să vorbească spaniola.